Naj noben dan ne mine brez telesne dejavnosti
Avtor: Jasna Zagrajšek

Današnji hitri način življenja nas, ne da bi se zavedali, pahne v okostenelo kolesje vsakdanjika, v katerem delujemo iz dneva v dan. Le redki med nami v svoje življenje uspejo vključiti nekaj ur športne aktivnosti na teden. Vsakodnevni stres in nenehno hitenje botrujeta temu, da pozabimo narediti nekaj zase, za naše zdravje. Telo, polno stresa, je nabito z energijo, ki samo čaka, da se bo sprostila. Četudi mislite, da ne premorete več niti trohice energije za fizično aktivnost, ste v zmoti. Vaše telo komaj čaka, da bi se lahko znebilo nakopičene energije. Ker se med telesno aktivnostjo stresni hormoni bliskovito razgrajujejo, je to še en razlog več za vsakodnevno vadbo. Telo ni narejeno, da bi ves dan presedeli za pisalno mizo ali kje drugje. Vprašajte se , koliko časa porabite za športno aktivnost? Ponavadi iščemo grešnega kozla, zakaj svoje športne udejstvovanje kar naprej prelagamo, namesto da bi se takoj soočili sami s sabo.
Pa si za začetek poglejmo nekaj teorije. Pojasnila vam bom kako telo razpolaga z energijo. S kilogrami je povezan logičen izračun – če v telo vnesete več kalorij oziroma energije, kot jo potrebuje vaše telo, se kilogrami začnejo kopičiti. Popolnoma jasno!
Ampak koliko energije sploh potrebujete? O tem odločata dva dejavnika: osnovna poraba energije v mirovanju, ki jo imenujemo bazalni metabolizem in aktivna poraba energije. Bazalni metabolizem pomeni energijo oziroma število kalorij, ki jih organizem potrebuje med mirovanjem za opravljanje temeljnih življenjskih procesov, kot so dihanje, prebava, ohranjanje telesne temperature ... Primerjamo ga lahko s funkcijo »stand by«, in pri človeku to znaša 50 – 70 odstotkov celotne dnevne porabe energije.
O aktivni porabi energije govorimo takrat, ko telo ne miruje oziroma je v gibanju. Tako k tej aktivni komponenti metabolizma prispevajo vse telesne dejavnosti, od hoje, teka na avtobus, čiščenja stanovanja, plesa, seksa, do katerekoli športne dejavnosti. Njihov delež sespreminja glede na naš način življenja in znaša približno 30 do 50 odstotkov celotne dnevne porabe energije.
Pa si poglejmo nejah načinov, kako kljub pomanjkanju časa le najti čas, in tako vsak dan nekaj narediti zase in za boljšo telesno pripravljenost.

1. Na lastnih nogah
Najbrž tudi vi že dolgo veste, da je kratke razdalje bolje prehoditi, kot pa se voziti z avtomobilom, avtobusom. Malo pomislite kako je potekal vaš dan, in prav gotovo boste ugotovili, da ste vmes imeli kar nekaj priložnosti za telesno dejavnost, pri kateri ne potrebujete posebne opreme in ogromno časa. Kolesarite, hodite, ali pa rolajte do službe. Prenaporno? Potem pa vsaj izstopite iz avtobusa kakšno postajo prej in se preostanek poti malo hitreje sprehodite.

2. Povzpnite se
Niste zadovoljni s svojo kondicijo, pa se kljub temu vozite z dvigalom? S hojo po stopnicah boste svojo formo mimogrede izboljšali. Hkrati pa boste poskrbeli za čvrste noge in zadnjico. V 15 minutah poste izgubili približno 140 kalorij, zato v prihodnje kar veselo korakajte po stopnicah.

3. Za čvrstejši trup
V avtomobilu, v službi, pri frizerju, kjerkoli pač ste, rahlo potegnite trebuh navznoter proti hrbtenici. Pri tem še naprej dihajte sproščeno in poskusite napetost zadržati nekaj sekund. To izometrično vajo, ki je navzven popolnoma neopazna večkrat ponovite.

4. Zjutraj vstanite 15 minut prej
Med pripravo zajtrka, si zavrtite melodijo s pribljubljene zgoščenke in zaplešite. Za še učinkovitejše razgibavanje zmeraj dodajte tudi gibanje rok. Tako boste po spanju pospešili svoj krvni obtok in poživili vaše telo.
Nasvet: če sosedom ni všeč vaš glasbeni okus, si nadenite brezžične slušalke in sprostili boste napeto vzdušje.

5. Naužite se zraka
Pisarna, jedilnica, kavica v bifeju ... je tudi vaš opoldanski odmor v službi podoben temu? Raje si privoščite 15 minut za kratek sprehod. Tako boste »izklopili« vaše možgane, hkrati pa naredili še nekaj za vašo postavo in brezhibno dovajanje kisika v pljuča in možgane.

6. Izkoristite televizijske oglase
V času reklam naredite nekaj vaj za krepitev telesa. Vaje z lastno težo kot na primer sklece, počep, dvig medenice ... so zelo primerne in učinkovite.

7. Vikend malo drugače
Namesto posedanja in lenarjenja pred televizijo, se raje odpravite na krajši izlet. Izbirate lahko med številnmi lokacijami in težavnostmi. Po končanem dnevu se boste prav gotovo bolje počutili, pa še zase boste nekaj naredili.

Razgibavanje telesa ni prav nobeno razkošje, temveč je gonilo, ki daje zalet življenju. Z aktivnim načinom življenja boste začeli življenje zajemati z veliko žlico. Pri tem seveda ne boste izboljšali samo svoje postave, pač pa boste vplivali tudi na svojo podzavest. Naučili se boste premagovati samega sebe, kar vam bo prav gotovo pomagalo tudi pri spopadanju z drugimi izzivi na vseh življenjskih območjih. Zavedati se morate, da ni potrebno veliko, da dobimo veliko.
 © Aktivno-Življenje.com 2006-2009
Gostovanje in registracija domen - Slomarketing.com