SLADKANJE BREZ SLABE VESTI
Avtor: Jasna Zagrajšek

Optimalno prehranjevanje je tisto, ki je raznovrstno, redno, hranilno in energijsko uravnoteženo glede na starost, spol in zdravstveno stanje. Žal pa je v današnjem času, ko nenehno tekamo iz sestanka na sestanek, zelo težko, poleg ukvarjanja s športom skrbeti še za optimalno prehrano, ki vsebuje 5 - 6 obrokov na dan.
Se kdaj vprašate kakšna je vaša prehrana? Star pregovor pravi, da smo, kar jemo. Naše telo pa ni koš za smeti. Pobliže vam bom predstavila pojme, s katerimi se dnevno srečujemo, a pogosto ne vemo, kaj točno pomenijo. Vsak obrok mora vsebovati čim večjo hranilno vrednost – makrohranila in mikrohranila. Makrohranila so beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe. Mikrohranila pa so vitamini in minerali. Telo za svoje delovanje potrebuje še vodo in balastne snovi ali vlaknine. Vsako živilo je sestavljeno iz vseh hranil, le razmerja so v vsakem živilu drugačna.
Z izjemo vode so beljakovine najpomembnejše hranilo v prehrani, še posebej v prehrani tistih, ki so veliko aktivni. Beljakovine so sestavni del vseh telesnih tkiv in nujne za čvrste mišice. Telo jih ne more skladiščiti, zato jih je potrebno v organizem vnašati vsak dan znova. Pomembna ni le količina, temveč tudi njihova biološka vrednost (določa se z vsebnostjo esencialnih aminokislin, ki jih telo ne more samo proizvesti).
Kaj pa se dogaja pri hujšanju? Zakaj je tako pomemben večji vnos beljakovin? Če bi telo dalj časa pridobivalo premalo beljakovin, bi to prej ali slej načelo našo zgradbo. Vedno bolj bi se porabljale zaloge telesa, in tako bi korak za korakom izgubljali dragoceno mišično maso.
Mišična masa je namreč glavni porabnik kalorij, tako v mirovanju kot med telesno dejavnostjo. Ko telo » zazna« nižji vnos kalorij, se zaradi bojazni po nadaljevanju nizkega vnosa prilagodi, in sicer tako, da zniža svojo dnevno porabo. To pa najlaže stori tako, da omeji oziroma zmanjša velikost porabnika (v našem primeru mišično tkivo), ki porabi veliko kalorij. Z izločanjem katabolnih hormonov zniža tako dragoceno mišično tkivo, kar vodi do padca hitrosti presnove in nižje dnevne porabe kalorij. Hujšanje tako postane vse težje in ogroža naše zdravje. To pa seveda ni vaš cilj.
Vaš cilj naj bo torej ohranitev mišičnega tkiva in s tem hitrosti presnove. Telo za proizvodnjo energije tako lahko porabi zaloge glikogena in zaloge telesne maščobe, seveda ob zadovoljivem vnosu beljakovin.
Če večjo porabo po kakovostnih beljakovinah težje zapolnite z običajno prehrano, še posebno, če imate zelo »natrpan« urnik, so različni beljakovinski dodatki, in med njimi tudi vsem poznane beljakovinske »čokoladice« primerne za vas. Primerne pa so tudi za vse sladokusce, ki se ne želijo odpovedati sladkim pregreham. Tako služijo kot nadomestilo čokolade, tortic, keksov ... Sladkate se lahko torej brez obžalovanja. Takšne tablice vsebujejo vitamine, visoko kakovostne beljakovine, malo maščobe in ogljikovih hidratov, ter imajo lahko posebne dodatke, kot je npr. L - Carnitin.

Na tržišču je izbira okusov raznovrstna. Priporočam vam, da pred nakupom preberete specifikacijo na izdelku in se prepričate kakšna so razmerja hranil v posamezni tablici.
Idealne so kot manjši obrok, da potešite vašo lakoto ali po fizični aktivnosti.

Primerjava s pravo čokolado
Čokolada je prava kalorična bomba, saj je kombinacija sladkorja in maščobe. Povprečna energijska vrednost na 100 g čokolade znaša 500 – 550 kcal in več kot 50 % energije izhaja iz nasičenih maščob. Torej je na mestu vprašanje, če s tem telesu nudimo vsa potrebna hranila. Odgovor je seveda jasen ... nikakor ne. Zato se, če vas zagrabi neustavljiva želja po sladkem, raje odločajte za beljakovinske ploščice, ki bodo vašemu telesu prav gotovo nudile več pomembnih hranil, hkrati pa bodo tudi potešile željo po sladkem.
 © Aktivno-Življenje.com 2006-2009
Gostovanje in registracija domen - Slomarketing.com